20-wekenecho project

20-wekenecho project: begeleiding rondom de bevalling

Wat is een 20-wekenecho?

Deze gedetailleerde echografie wordt meestal uitgevoerd als je tussen de 18 en 21 weken zwanger bent. De scan van 20 weken wordt aan iedereen aangeboden, maar je hoeft deze niet te hebben als je dat niet wilt. De scan controleert de fysieke ontwikkeling van je baby, hoewel deze niet elke aandoening kan waarnemen.

Hoe zit de 20-wekenecho in elkaar?

De scan van 20 weken wordt op dezelfde manier uitgevoerd als de scan van 12 weken . Het produceert een tweedimensionaal (2-D) zwart-wit beeld dat alleen een zijaanzicht van de baby geeft. Het NHS-screeningprogramma maakt geen gebruik van 3D- of kleurenafbeeldingen. De scan is een medisch onderzoek. Je wordt gevraagd je toestemming te geven om het uit te voeren Zorg ervoor dat je begrijpt wat er gaat gebeuren en stel gerust vragen.

Naar welke afwijkingen wordt er gezocht in een 20-wekenecho?

De scan van 20 weken kijkt in detail naar het hart, de hersenen, nieren, maag, buikwand, ruggetje, blaas, armen, benen, botten en schedel van je baby. Niet alle afwijkingen zijn tijdens de 20-wekenecho op te sporen. Zo zijn er afwijkingen die pas later zichtbaar worden of die in het geheel niet door middel van een echo kunnen worden vastgesteld, zoals geestelijke stoornissen. Ook het Downsyndroom kan niet worden opgespoord tijdens de 20-wekenecho. Met behulp van de combinatietest kan wel de kans hierop worden ingeschat.

 

Wat en hoe
Een baby met een hartafwijking mag ouders niet afschrikken, maar mag net zo ontvangen worden als een gezonde baby. Met dit project begeleiden we de ouders rond de bevalling. De zwangerschapscursus wordt gegeven door een ervaren coach: (& zelf moeder van een zoontje met een hartafwijking) Marianne Bauwens. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten in het WKZ in een (kleine) groep van ouders.

Voor wie
De pilot is er voor ouders die tijdens de 20-wekenecho de diagnose ‘(ernstige) hartafwijking’ bij hun kind krijgen, om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op wat gaat komen. Hierbij besteden we aandacht aan:

  • het delen van ervaringen
  • het omgaan met stress
  • informatie over allerlei zaken waar je aan moet denken of die je moet voorbereiden

Waarom
Als ouders wil je graag bij de 20-wekenecho horen dat alles goed is met je ongeboren kind. Maar het kan zijn dat de echoscopist afwijkingen ziet bij deze echo. Vanaf dat moment heb je veelal een andere zwangerschap. Naast de normale zaken vraagt de zwangerschap dan ook andere dingen van de ouders.

Contact

Harteraad
Postbus 300
2501 CH Den Haag

tel: 088 11 11 600
info@harteraad.nl

www.harteraad.nl/20wekenecho